
Sergi Web Linki: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/2524979/bir-%C3%A7%C3%B6l-hikayesi
İlhan Marasalı / “Bir Çöl Hikâyesi”
Doğa kendi oluşumu içinde sürekli bir devinime sahiptir. İnsanın gözle göremediği, içinde iken algılanması olası olmayan bu devinim milyonlarca yıldır aralıksız süregelmektedir. İnsan eliyle oluşturulmuş kentler, kalabalık nüfus, yaşamın getirdikleri ve yeni dünya düzeni de kendi oluşum prensiplerini binlerce yıldır sürdürür.
İnsanın doğaya kattıkları ya da doğaya rağmen insanın yarattıkları gün gelir baş edilmesi olanaksız görünmez bir canavara dönüşür. Kaçışı olmayan bu durum insanı yeni arayışlara, sorgulamalara yöneltir. İşte bu noktada 21 yy’ ın getirdiği ve doğanın ne kadar üstün olduğunu gösteren gerçeklerle yüzleşir insanoğlu. İçinde yaşanılan “corana günlerinde” olduğu gibi. Kendini dünyanın sahibi sanan ‘insan’ doğanın tek bir hamlesi ile küresel boyutta çaresizliği, zayıflığı ve aslında sadece bu dünya ile uyumlu olmanın gerekliliğini öğrenir. Doğanın sakin, güçlü ve kapsayıcı özelliği onu gizemli olduğu kadar sanat ve bilim alanlarında sürekli ilgi odağı yapar.
Sanatta doğaya olan bu ilginin tutkuya dönüştüğü sayısız örnekler içinde İlhan Marasalı tarafından yaratılan seramik “Çöl Hikayeleri” Pandemi günlerinde doğaya ait sessizlik , dinginlik ve insanın özlediği uyumu adeta içten duyumsatmaya dair bir saygı serüveni olarak görülür. Çöl’ün kurak, izleri yok eden ve insana dair kanıtları nerdeyse hiç barındırmadığı yapısı ile gezegenimizin en özel parçası oluşu bu sergi ile oldukça başarılı bir biçimde duyumsatılır. Soyut çizgilerle ve seramiğin sağladığı kuvvetle örtüşen bu kusursuz biçimler sessiz, yalın ve bir o kadar da güçlü anlatıma sahiptir. Sanatçının doğanın biçime dönüşmesinde ki yorumu ile ortaya koydukları daha önce denenmemiş bir ustalığın eserleri olarak tarihe not düşmektedir.
Yaşadığımız kaotik dünyanın gürültüsü içindeki bu anlamlı sergi ve sanatçının vurguladıkları tıpkı Şems-i Tebrizi’nin “İmtihan bu ya; balığın gönlü, çöle vurulur” deyişinin yansıması olarak görülür.
Candan Dizdar Terwiel 08.09.2020
