Paneller
MTC 10 Seramik Karolar Ayna Komite Faaliyetleri ve Seramik Karo Standartlarındaki Son Durum
15 - 17 Ekim 2014 tarihlerinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Yunusemre Kampüsü' nde gerçekleştirilecek olan SERES' 14 III. Uluslararası Seramik Cam Emaye ve Boya kongresi kapsamında "MTC 10 Seramik Karolar Ayna komite faaliyetleri ve seramik karo standartlardaki son durum" adı altında bir panel gerçekleştirilecektir.
Moderatörlüğünü Türkiye Seramik Federasyonu Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu' nun yapacağı oturuma Metin Enbiyaoğlu (Vitra Karo), Alper Özkök (Kale Seramik) ve Gülden Tok (SAM) panelist olarak katılacaklardır.
Konu Başlıkları
- Metin ENBİYAOĞLU (Vitra Karo)
TSE/MTC 10 Ayna komite faaliyetleri, izlediği komiteler, üyelik koşulları ve üye olma yolları, ülkeler arası standardları izleme neden önemli, genel olarak standard gelişimleri ve CEN/TC 339 teknik komite faaliyetleri
- Alper ÖZKÖK (Kale Seramik)
CEN/TC 67 ve ISO/TC 189 Karo seramik teknik komitelerince oluşturulan veya oluşturulmakta olan ürün standardları ile gelen yenilikler, değişiklikler ve zorluklar
- Gülden TOK (Seramik Araştırma Merkezi)
CEN/TC 67 ve ISO/TC 189 Karo seramik teknik komitelerince oluşturulan veya oluşturulmakta olan test metodları ile gelen yenilikler ve değişiklikler
Endüstriyel Seramik Sektöründe Kullanılan Hammaddeler, Mevcut Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Endüstriyel seramik ürünlerin üretiminin başlangıç noktası olan doğal hammaddeler (özellikle killer) konusunda sektör uzmanlarının katılımıyla bir panel gerçekleştirilecektir. Bu panel kapsamında mevcut sorunların ve çözüm önerilerinin de (Şile bölgesi killerinin temini gibi) masaya yatırılması planlanmaktadır. Panelin moderatörlüğünü Sayın Hidayet Özdemir yapacaktır.
Konu Başlıkları
- Mehmet HIZAL
Türkiye' deki Madencilik Faaliyetleri ve Sorunlarına Genel Bir Bakış
Ülkemizdeki madencilik faaliyetleri, çerçevesi Anayasamızın 168. Maddesi ile belirlendiği üzere yürütülmektedir. Bu prensip dahilinde kapsamlı olarak 3213 sayılı Maden Kanunu 1985 yılında uygulamaya alınmıştır. Ancak, son on(10) yılda yapılan iki revizyon ve devam eden yeni revizyon hazırlıkları, madencilik faaliyetlerini doğrudan etkileyen ÇED, Orman Kanunu, Zeytincilik Kanunu ile diğer kanun ve yönetmelikler, sektör faaliyetlerinin halen bir sisteme oturtulamadığının ve istikrar sağlanamadığının bir göstergesi olup, bu durum ülkemiz madenciliğinin gelişimini ve gelecek güvencesini sekteye uğratmaktadır. Ülke kalkınmalarında yeraltı kaynaklarının çok önemli bir yer tuttuğu ve diğer sektörler ile ekonomik kalkınmada lokomotif görevini üstlendiği bir gerçektir. Nitekim, Dünya’nın tüm gelişmiş ülkelerinde madencilik faaliyetleri GSMH’da daha fazla bir paya sahiptir. 2023 yılında Dünya’nın ilk on(10) ekonomisi içerisinde yer almayı hedef alan Türkiye’nin madencilikte yaşanan mevcut sorunları iyileştirmeden, bu hedefleri yakalaması mümkün değildir.
- Bayram ALTINTOP
Şile Maden Havzası ve Maden Koruma Bölgesi İhtiyacı
İstanbul Şile Maden Havzası/Bölgesi 1963 yılından beri çalışan eski kömür sahaları olup, yer yer doğal yapısı bozulmuştur. Bu bölgeden yılda 2,5 milyon ton kil, 2 milyon ton sanayi kumu ve 2,5 milyon ton inşaat kumu yıkanarak sektöre sunulmaktadır. Bölge ülkemizde tespit edilmiş alternatifsiz tek kil yatağı olup, toprağa dayalı sanayi sektörü için rekabet gücünü ve sürdürülebilirliğini temin eden bir hammadde deposu olarak değerlendirilip, rezervlerinin “maden koruma bölgesi” olarak korunması ve sanayimizin geleceğinin garanti altına alınması gerekmektedir.
İstanbul’da Orman izinleri yasal dayanağı olmadan 31.12.2014 tarihi ile sınırlandırılmakta olup, bu sınır kaldırılmalıdır. Orman müracaatları madencinin her izin için Orman Bölge Müdürlüğüne müracaatı ile başlayıp, muhtelif aşamalarda inceleme ve tetkiklerden sonra ayrı ayrı DSİ, İSKİ ve Milli Parklar görüşü ile Orman İşletme Müdürlüğü tarafından izin raporu düzenlenerek Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü İzin İrtifak Şubesi tarafından incelenir ve rapor Başbakanlık Ekonomik Sosyal Kültürel İşler Başkanlığına gönderilerek buranın onayını takiben silsile yolu ile aynı şekilde geri ilgili Orman İşletme Müdürlüğüne döner. Bu süre şu anda 16 ay civarındadır.
Çözüm: DSİ, İSKİ ve Milli Park görüşleri ruhsat bazında bir defa alınmalı ayrıca e-fatura ile e-devlet uygulamalarının yapıldığı günümüzde müracaat bu yöntemle onaylanmalıdır. Bu şekilde 2-3 hafta içerisinde uygun raporlar onaylanarak madenci açısından çok uzun zaman ve enerji kaybına neden olan ve Orman Müdürlükleri elemanlarını oyalayan mevcut uygulama değiştirilerek sorun çözülebilir.
- Mustafa SEVER
Endüstriyel Seramik Sektöründe Kullanılan Hammaddeler, Mevcut Sorunlar ve Çözüm Önerileri
3213 sayılı Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde Madenciliğe genel bir bakış,seramik sektörünün Maden Kanunu ve diğer kanunlar yönünden son durumunun değerlendirilmesi,özelde ise Şile Bölgesi killeri hakkında bilgiler verilerek bu bölgenin ülkemiz açısından önemi açıklanacaktır.